Informasjon og fremgangsmåter

Vi vil forsøke å gi all den nødvendige informasjon for at du skal være trygg på at du velger riktige produkter når du handler hos oss.

Mål oppgis i bredde x høyde, normalt sett i centimetere.
Man utgangspunkt i lysåpning. Det vil si den åpningen i veggen der dør inkludert karm skal monteres.
F.eks: Dersom du har en åpning i vegg på 100 x 210cm etter dør inkludert karm er tatt ut, og du ønsker å bestille et nytt, skal du oppgi dette lysåpningsmålet/modulmålet. Dørens standard mål vil da være oppgitt som 100 x 210cm, døren inkludert karmens faktiske nettomål vil da være 99 x 209cm slik at du har litt justeringsmuligheter ved små skjevheter i veggen. Dersom dører ikke er demontert før oppmåling, kan det være smart å fjerne listene for å finne lysåpningen. Alternativt kan du måle på tvers fra ca. 2cm inn på list til ca. 2cm inn på list på motsatt side og fra ca. 2cm inn på list i topp til bunnen av terskel (fra side til side og fra topp til bunn) på egen risiko. Alternativt kan du også måle dørbladet – eksempelvis vil et dørblad til en dør med standard mål 100 x 210 ha nettomål 92,5 x 204cm (fra side til side og fra topp til bunn) også på egen risiko. Normalt vil du finne riktig lysåpningsmål/modulmål i hele 10 cm. For eldre dører kan det forekomme spesialmål hvor bredden ofte er lik standard mål, mens høyden varierer noe. Før var ofte dører 205cm høye som standard, så mål derfor både bredde og høyde nøye for å være helt sikker. Er du i tvil, så kontakt oss og vi vil forsøke å guide deg så godt vi kan.

Etter du har tatt mål kan det være aktuelt å ta stilling til slagretning.

Ytterdører og klassifiserte dører (brann/lyd) leveres normalt utadslående som standard, men noen ganger må man benytte innadslående slagretning da en utadslående dør ikke lar seg gjøre. Det største antallet av våre lagerførte dører er utadslående, men vi lager fører også enkelte dørmodeller i innadslående utgave også. Dette vil være spesifisert under våre gjeldene produkter som en valgmulighet.

Våre standard innerdørblad leveres med «snap-in» henglser og har vendbar falle i låskassen. Man trenger derfor normalt sett ikke ta stilling til slagretning på dørbladet til standard innerdører. Karmen til standard innerdører kommer normalt flatpakket dersom ikke annet er spesifisert, eller forespurt. Man setter sammen og monterer karmen, hvor du selv bestemmer slagretning du ønsker å ha på døren.

Etter man har bestemt slagretning (inn/ut) på dør må man ta stilling til hengsleside (høyre/venstre). Dette angir man fra den siden man fysisk kan se hengslene på. En innadslående dør har hengslene synlige på innsiden, mens en utadslående dør har hengslene synlige på utsiden. Still deg på den siden du kan se hengslene og finn ut om hengslene er plassert på høyre eller venstre side.

Eksempelvis la oss si du har en 100 x 210cm dør og du står på utsiden å ser på den. Hengslene i dette tilfellet er synlig på høyre side. Dersom du da ønsker en ny dør, så er det en 100 x 210cm utadslående høyre (Høyre-UT) dør du skal ha.

Annet eksempel er hvis du står på innside av døren som er 100 x 210cm og hengslene er synlige på venstre side sett innenfra. Dersom du da ønsker en ny dør med samme slagretning og hengsleside er det en 100 x 210cm innadslående venstre (Inn-Venstre) dør du skal ha.

På de fleste dører vi leverer følger monteringsveiledning med, men dersom det ikke gjør det er det bare å ta kontakt med oss, eller se om ikke den ligger tilgjengelig her på våre nettsider under dokumentasjon. Husk at det er krav til framgangsmåten ved montering av klassifiserte dører. For eks. i forbindelse med brann, lyd, gass/ røyk osv. Vi anbefaler alltid at montering av våre dører utføres av fagpersoner. Vi kan tilby kostnadseffektiv og korrekt montering gjennom samarbeidspartnere i Stavanger, Kristiansand og Oslo.

Alle våre produkter krever mer eller mindre grad av vedlikehold, og felles er at slitedeler som låskasse, låssylinder, håndtak, hengsler, skinner osv. bør smøres med fett/olje minst en gang i året. Malte dører bør vokses/poleres, og finérdører og ramtredører med yttersjikt av trevirke bør oljes/lakkes årlig, eller etter synlig behov. Aldri vask dørene med kraftig vaskemiddel eller vaskemiddel som inneholder slitemiddel.
Klassifiserte produkter bør ettersees jevnlig, slik at produktets tilstand holder dets opprinnelige klassifisering.

Se FDV-doukumenter under dokumentasjon.